Banky se bojí realitní bubliny, bytů na prodej ubývá

Banky se bojí realitní bubliny, bytů na prodej ubývá

Datum publikace článku: 02. 05. 2016

1,49 %. Právě taková je nejnižší úroková sazba na českém trhu s hypotékami. Až neuvěřitelně levné půjčky na bydlení lidi lákají a banky se začínají jistit nejrůznějšími požadavky. Přesto nové byty mizí závratnou rychlostí.

Češi si loni na bydlení půjčili rekordních 184 miliard korun. Není se čemu divit - ekonomice se daří dobře a hypotéky jsou levné. Po loňské nákupní horečce se ale začínají projevovat první problémy.

Byty na prodej dochází, zdražují a například v Praze developeři kvůli komplikacím se stavebními povoleními nestíhají stavět. Průměrná cena metru čtverečního v hlavním městě tak loni vzrostla o 6,6 % a letos se očekává další růst až o 8 %.

Developeři přitom už nyní ví, že všechny zájemce o nové byty neuspokojí. Nabídku bytů v Praze letos developerské projekty rozšíří v průměru o 3,5 %, kdežto poptávka se zvedne o 5,6 %.

Byty na prodej v Praze 4 už nejsou

Pokud zvažujete nákup nového bytu, na nic nečekejte. Zejména v případě, že chcete žít jinde než na šedivém sídlišti nebo naopak na zelené louce, kde chybí jakákoli občanská vybavenost. Nároky na bydlení se stále zvyšují a ideální je kombinace tiché lokality plné zeleně, snadné dostupnosti do centra a základních obchodů a služeb v nejbližším okolí.

Přesně to nabízely byty v Praze 5 od společnosti FINEP a jak se dá očekávat, všechny jsou již prodané. Developer má ale v nabídce i jiné novostavby.

Těšte se na novostavby v Praze 9

Developerský projekt Harfa Park VI na Praze 9 je již šestou etapou velice úspěšných projektů, které byly realizovány doposud. Nový rezidenční dům tak navazuje na současnou novodobou výstavbu, která se nachází na Praze 9 Vysočany.

Rovnou si také vyberte z mnoha typů nízkoenergetických a pasivních domů na klíč a těšte se nové bydlení v sousedství golfového hřiště. Takový komfort vám další developerské projekty v Praze rozhodně nenabídnou.

<< Zobrazit všechny aktuality