Nové byty v Praze 10: prodejní trhák roku 2012

Nové byty v Praze 10: prodejní trhák roku 2012

Datum publikace článku: 23. 01. 2013

Prodejci nových bytů v Praze mají za sebou úspěšný rok. Podle ČTK se v Praze loni prodalo 4 562 bytů, což je o 2,5 % více než v roce 2011. Za růstem prodejů podle analytiků stojí rekordně nízké úrokové sazby hypoték, nejistá situace kolem DPH a nebývale široká nabídka bytů za nízké ceny. Rekordní zájem pak byl o nové byty v Praze 10.

Vlastní bydlení v Praze nikdy nebylo dostupnější

Na zvýšeném zájmu o nové byty v Praze mají jednoznačně velký podíl dostupné hypotéky s nízkou úrokovou sazbou. Ta je nyní na průměrné sazbě 3,5 %, což u průměrné výše úvěru 1 712 611 Kč poprvé snížilo splátku na nejnižší míru za posledních 15 let - pod 7 000 Kč. Nejprodávanějšími byty v Praze zůstávají 2+1 s průměrnou cenou 2,25 milionů Kč, které jsou kromě samotného bydlení výhodné i jako investice.

Zájem o nové byty v Praze podpořila také cenová válka na realitním trhu, která se nejvíce projevila u nových bytů v Praze 10, kde se již koncové ceny přiblížily nákladům na výstavbu. Že jsou nové byty v Praze 10 lákadlem, svědčí také fakt, že podle některých odhadů tvořily z celkového počtu prodaných bytů v Praze plnou třetinu. Aktuální přehled dostupných nových bytů v Praze 10 najdete například zde.

Lokalita hraje roli při zhodnocení investice

Zvýšený zájem o nové byty v Praze přilákal také investory. Ti nyní přichází nejvíce ze zemí bývalého Sovětského svazu a nejčastěji kupují byty o velikosti 2+kk. Podle posledního průzkumu hypoteční banky pak o úspěchu investice rozhoduje nejen kvalita developerského projektu a optimální velikost podlahové plochy, ale také lokalita.

<< Zobrazit všechny aktuality